Ben jij ondernemer in Capelle aan den IJssel en zoek je een ervaren ondernemer om je ideeën mee te delen? Een ondernemer die je op weg kan helpen als je toe bent aan een nieuwe stap? Of waar je in vertrouwen een probleem aan kwijt kunt? Dan is Mentor Capelle iets voor jou!

Uit de praktijk... de ondernemer!

martin-van-herkMartin van Herk, zelfstandig ondernemer, eigenaar Van Herk Brandveiligheidsadvies

Martin: 'Een traject ingaan bij Mentor Capelle, pure winst voor jezelf en je onderneming'. Binnen twee jaar van werknemer bij de Veiligheidsregio naar volledige zelfstandigheid met een volledig gevulde portefeuille, dat is waar het mentortraject voor Martin van Herk aan heeft bijgedragen.

De ambitie was er, de plannen ook, maar de uitwerking naar koersvastheid en een duidelijke visie voor de midden en lange termijn ontbrak.

Het mentortraject

Johan Kruithof van ABN AMRO heeft met veel enthousiasme de contacten gelegd tussen Martin en zijn mentor Willem Meijer, directeur Koninklijke Aannemingsmaatschappij van Waning. Willem en Martin zijn samen het traject verder ingegaan. Met Willem was direct een goede klik. Een gedreven, resultaatgerichte ondernemer en via Martin's vader een link naar het aannemingsvak. Hoog op de agenda stonden het uitwerken van een korte, midden en
lange termijn planning, het stellen van doelen en daar met harde deadlines naartoe werken. Na het helder krijgen van een duidelijk visie voor zijn onderneming, was de ambitie om vanaf de start van het traject in 2013 stapsgewijs toe te werken naar totale onafhankelijkheid in 2018, dit is 2015 geworden. Nu, 2 jaar na het traject wat zij samen zijn ingegaan, hebben Martin en zijn mentor nog steeds contact. Niet meer in de rol van mentor en mentee, maar als gelijkwaardige sparringspartners bij de tak Veiligheid binnen Van Waning.

Zijn onderneming

Na de HTS Bouwkunde te hebben afgerond ging Martin als medewerker brandpreventie aan de slag bij de Veiligheidsregio Rotterdam. Al snel groeide hij door naar senior medewerker, teamleider en uiteindelijk naar afdelingshoofd. Om nieuwe ervaringen op te doen verliet Martin na 9 jaar trouwe dienst de Veiligheidsregio Rotterdam om de uitdaging aan te gaan bij de Veiligheidsregio Utrecht. Werkzaamheden voor zijn onderneming waren tot die tijd altijd goed te combineren geweest, maar het was tijd om zijn energie volledig te gaan richten op zijn eigen onderneming die hij gestart was in 2011; Van Herk Brandveiligheidsadvies. Dit adviesbureau richt zich op het uitbrengen van advies op het gebied van brandveiligheid bij gebouwen in zowel de ontwerp-, uitvoerings-, als gebruiksfase. Opdrachtgevers bestaan met name uit architecten, bouwbedrijven, vastgoedontwikkelaars, bouwmanagement en gebouweigenaren. Onderscheidend is hij door het kunnen koppelen van alle facetten van brandveiligheid en integraal advies. Samen met de klant wordt gezocht naar het beste resultaat tegen een zo laag mogelijke investering. Gedrevenheid, enthousiasme en vooral de bescheidenheid maken Martin de ondernemer die hij is. Zijn ruime vakkennis en de liefde voor het vak blijken uit zijn enthousiasme en de 'blink' in zijn ogen wanneer hij over 'zijn vak' spreekt en niet uitgepraat raakt.

Nooit helemaal vrij

Ook bij een hotelovernachting is Martin nog met zijn vak bezig. In die zin heeft hij nooit vrij, overal waar hij komt heeft hij oog voor brandveiligheid en het is nog niet overal even best geregeld. Vluchtwegen zijn niet duidelijk of niet toegankelijk, brandwerende deuren staan met keggen of touwtjes open etc. Het niet aanspreken van de verantwoordelijke op de brandveiligheid is voor Martin een no-go. Meestal is het onwetendheid en wordt het zeer op prijs gesteld wanneer men erop wordt aangesproken.

Social media

Zijn hoogste prioriteit ligt op dit moment niet bij social media. De focus van Martin ligt op zijn werk en zijn opdrachtgevers en hij houdt de contacten liever persoonlijk warm. Hiervoor bezoekt hij veel vakbeurzen en vakgerichte congressen en netwerkdagen. Zijn werk komt dan ook vooral voort uit zijn bestaande netwerk, mond-tot-mondreclame en via collega adviesbureaus. Dat dit een luxe is beseft hij zeker, maar dit bevestigt ook zijn kracht en kwaliteit. Verbreding van zijn opdrachten heeft hij mogelijk gemaakt door een samenwerking aan te gaan met andere adviesbureaus. Wel besteedt Martin aandacht aan zijn website en er wordt hard gewerkt aan de lancering van een vernieuwde website. Houd hiervoor de website www.vanherkbva.nl in de gaten!

Over 5 jaar

Bij de droom om voor zichzelf te beginnen blijft het niet voor Martin. Hij blijft zichzelf uitdagen en wil over 5 jaar een erkend en breed gespecialiseerd adviesbureau zijn met een gradatie in kwaliteitsproducten en werken met eigen personeel. Ook denkt Martin tegen die tijd toe te zijn aan mentorschap. Dit is overigens geen ondenkbare vervolgstap gezien zijn rijke ervaring als leidinggevende in diverse functies en op diverse niveaus bij de Veiligheidsregio.

Agenda

No current events.